سفارش تبلیغ
صبا ویژن

عوامل آلودگی هوا به روایت آمار | کدام آلاینده‌ها نفس شهر تهران را گرفته‌اند؟


 

  • عوامل آلودگی هوا به روایت آمار | کدام آلاینده‌ها نفس شهر تهران را گرفته‌اند؟

    به گزارش همشهری آنلاین، تهران تنها شهر کشور است که برای دومین بار این سیاهه را به‌روزرسانی کرده است. درحالی‌که هنوز هیچ کلانشهری در کشور به سیاهه انتشار نخست نیز دست نیافته است. این نسخه به‌روزرسانی‌شده نسخه سال 1392 است.

    در این سیاهه، میزان انتشار آلاینده‌های مختلف ازجمله منواکسید کربن (CO)، ترکیبات آلی فرّار (VOCs)، اکسیدهای نیتروژن (NOx)، اکسیدهای گوگرد (SOx)، ذرات معلق (PM) و همچنین گاز گلخانه‌ای دی‌اکسید کربن (CO2) ناشی از منابع آلاینده شهر تهران طی سال 1396محاسبه و نتایج آن ارائه شده است.

    • اهمیت سیاهه انتشار

    معاون فنی شرکت کنترل کیفیت هوا و مدیر اجرایی پروژه درباره سیاهه انتشار آلایندگی هوای تهران به همشهری گفت: هدف ما از توسعه نسخه دوم این سیاهه علاوه بر به‌روزرسانی سیاهه انتشار و برطرف‌سازی ایرادات نسخه قبلی، فراهم‌سازی بستری به‌منظور به‌روزرسانی دائم سیاهه انتشار شهر تهران به‌عنوان مهم‌ترین ابزار مدیریتی در زمینه آلودگی هوای شهر و همچنین به‌روزرسانی سامانه پیش‌بینی آلودگی هوای شهر است.

    حسین شهبازی افزود: هدف از توسعه سیاهه انتشار، کمّی‌سازی مقادیر آلایندگی تولیدی از منابع مختلف، شناسایی و اهمیت‌سنجی و مقایسه منابع مختلف برای آلایندگی‌های گوناگون، تولید مقادیر اولیه موردنیاز برای مدل‌های پراکنش آلودگی هوا و مدل‌های عددی فتوشیمیایی درشت یا ریزمقیاس و اجرا و اثرسنجی سناریوهای مختلف کاهش آلودگی هواست.

    او با بیان اینکه سیاهه انتشار، مهم‌ترین ابزار علمی و مدیریتی شناخت و کاهش آلودگی هواست، ادامه داد: بدون سیاهه انتشار، برنامه‌ریزی برای کاهش آلودگی هوا کاملاً بی‌هدف است. سیاهه انتشار، اهداف کیفی را به اهداف کمّی تبدیل کرده و پایش اثربخشی برنامه‌های کاهش آلودگی هوا را میسر می‌سازد.

    شهبازی تصریح کرد: در قسمت خودروها، سیاهه انتشار آلایندگی ناشی از فرایندهای سایشی که از مهم‌ترین منابع آلاینده ناشی از فعالیت خودرویی است، به گزارش اضافه شده است.

    مدیر پروژه سیاهه انتشار با اشاره به وضعیت نیروگاه‌ها گفت: در قسمت نیروگاه‌ها علاوه بر 3 نیروگاه واقع در شهر تهران، انتشار آلایندگی ناشی از نیروگاه منتظرالقائم واقع در 10 کیلومتری غربی تهران و در مسیر جهت باد غالب به سمت تهران به محاسبات اضافه شده است.

    او به وضعیت فرودگاه‌ها و پایانه‌های شهری و محاسبه آن هم در این سنجش اشاره کرد و گفت: در خصوص فرودگاه و پایانه‌های اتوبوس شهری و بین‌شهری برخلاف سیاهه انتشار سال 1394 که در آن تنها نمونه‌ای چندروزه از اطلاعات فعالیت در محاسبات استفاده شده بود، برای سال 1396جزئیات اطلاعات پروازها، تردد اتوبوس‌ها و میزان توقف آنها براساس اطلاعات سامانه مکان‌یاب (GPS) در طول یک سال در نظر گرفته شده است.

    • اعداد مهم در مقایسه با سال 92

    بر اساس این گزارش، ترکیبات آلی فرّار (VOCs) نسبت به سال 92 حدود 8 درصد در هوای تهران افزایش یافته است. این یعنی تحریک چشم‌ها، بینی و گلو افزایش یافته و به دستگاه عصبی مرکزی و نیز سایر اندام‌ها آسیب بیشتری نسبت به 6سال پیش وارد می‌شود.

    انتشار اکسیدهای نیتروژن (NOx) نیز نسبت به سال 92 انتشار اکسیدهای نیتروژن 18 درصد افزایش یافته است. این یعنی طی 6 سال اخیر به سمت سوزش بیشتر در ریه‌ها، کاهش بیشتر میزان مقاومت سیستم تنفسی و رفتن به سمت تولید باران‌های اسیدی در تهران رفته‌ایم.

    انتشار ذرات معلق (PM) نیز نسبت به سال 92 حدود 21 درصد افزایش یافته است. این یعنی ذراتی در تهران افزایش یافته‌اند که می‌توانند بیماری‌های قلب و ریه را تشدید کنند و باعث اثراتی مانند علائم قلبی و عروقی، آریتمی‌های قلبی، حملات قلبی، علائم تنفسی، حملات آسم و برونشیت شوند.

    همچنین انتشار منواکسیدکربن (CO) نسبت به سال مذکور 6 درصد کاهش یافته است. این یعنی گازی که قاتل نامرئی نامیده می‌شود، در هوای تهران کم شده است. میل ترکیبی منواکسید کربن با هموگلوبین خون حدود 300 برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است. پس از این نظر سالم خواهیم ماند.

    انتشار اکسیدهای گوگرد (SOx) نیز نسبت به سال 92 حدود 49 درصد کاهش یافته است. این یعنی آلاینده‌ای که در هوای تهران باعث نارسایی‌های تنفسی، کاهش سیستم دفاعی ریه‌ها و تشدید بیماری‌های قلبی و ریوی می‌شد، کاهش پیدا کرده است.